Зимни курорти

Българските планини предлагат изключителни условия за туризъм - както през лятото, така и през зимата. През зимните месеци нашите планински курорти са посещавани и от много чужденци - например от Великобритания и Русия. Най-известните български зимни курорти са Боровец, Пампорово и Банско. Най-големият от зимните ни курорти е Боровец, намиращ се по северните склонове на Рила. Тук можете да се научите да карате ски и сноуборд. Много възможности за практикуване на зимни спортове предлага и Пампорово. Ски курортът се намира в Родопите. В близост до Пампорово се намират Чепеларе, село Момчиловци, Широка лъка и Смолян. В Пирин е разположен Банско, който през зимата се превръща в един от най-оживените ни зимни курорти.

Зимни курорти - над хижа Безбог

Ски на Рилските езера

Снежните върхове над хижа Безбог На път за Рилските езера

Жителите на София, вместо да пътуват до ски курорти в Пирин, Рила или Родопите, често предпочитат да отидат на ски във Витоша - на Алеко. Освен да покарат ски на Алеко, софиянци могат и да отпочинат от напрегнатото ежедневие в столицата. Хубав ски-комплекс във Витоша за зимни спортове е Конярника-Ветровала.

В Стара планина можете да отидете също на различни зимни курорти, за да практикувате екстремни спортове. Такива са Узана, Беклемето и Чумерна.